Bi(bli)o

Biografie

Albert Megens is op 23 augustus 1939 geboren in Boxtel en woont momenteel in Kaatsheuvel. Hij was zoon van een varkensboer, en hoewel hij gefascineerd bleef door het fenomeen varken, koos hij voor een carriére als docent Nederlands.

Hij schijft korte verhalen en jeugd- en kinderboeken, maar concentreert zich toch voornamelijk op zijn poëzie waarmee hij enkele prijzen won.

Albert Megens was bestuurslid, secretaris, van de Stichting Willlem Brakmankring en is correspondent voor het Brabants Dagblad.

Bibliografie

Primaire bibliografie

1984 Gedichten uit de jaren tachtig (poëzie). In eigen beheer.
1986 Wisselzangen (poëzie). In eigen beheer.
1987 Bromfiets uit de hemel (jeugdverhaal). In eigen beheer.
1989 De blauwe sandaal (novelle). In eigen beheer.
1990 Nieuwe wisselzangen (poëzie). Opwenteling, Eindhoven.
1991 Kletsnat op de stoep (jeugdboek). Van Goor, Amsterdam.
1991 Een kerstmis vol verhalen (jeugdverhalen)(met o.m. Wim Hofman, Simone Schell en Bart Moeyaert). Van Goor, Amsterdam.
1992 Boventonen (poëzie). Stichting Kunstuitleen, Middelburg.
1993 Fien (jeugdverhaal). Van Goor
1997 Soldaat aan de IJzer (poëzie). Saudade Press, Tilburg.
1998 Liedjes van een soldaat (poëzie). Hoenderbossche Verzen, Uden
1998 Soldaat aan de IJzer, Walter Kerkhofs en Albert Megens; etsen en een gedicht. Tilburg, mei 1998.
1999 Tussen Aftrap en Opstap (poëzie). Walter Kerkhofs en Albert Megens, Tilburg, mei 1999.
2000 Varkens in Binnenstebuitenland (proza). uitgave TeleXpress december 2000.
2002 Buigen voor een jonkheer (en andere gedichten). Tilburg/Riel april 2002.
2002 Buigen voor een jonkheer. Tilburg/Riel april 2002, bibliofiele uitgave.
2003 Ode aan “De Pijn”. Tilburg 040703, bibliofiele uitgave.
2003 De Kanonbal (div. auteurs)(waarin opgenomen Ode aan De Pijn). Tilburg, 22 november.
2007 Laat mij maar (gedichten). uitgave van de Brandon-pers.
2009 Hoe leeg het was en hoe schoon (lofzang op de wevers van weleer). uitgave van de Brandon-pers, maart 2009.
2011 Requiem voor een wielrenner (gedichten bij wijze van eerbetoon aan jonge hartdoden uit de wielersport in de lage landen, na 1970). uitgave van de teleXpress Tilburg juni 2011.
2014 ALS ZIJ HET POORTJE IN DE DAM HOORT DICHTSLAAN en andere verhalen over “hoe de oorlog is verdwenen”. uitgave: in eigen beheer met hulp van Vanderlande uit Veghel. Eerste druk augustus 2014, tweede druk september 2014
2015 De geur van varkens in de kleren en die van wierook in het haar.
biografische schets jeugdjaren. uitgave in eigen beheer (eindredactie: René Potters)
2016 Gemengd boeket.
verhalen, verhandelingen, gedachten en gedichten
voor een belangrijk deel geplukt in Boxtel en in Kaatsheuvel. uitgave in eigen beheer (eindredactie: René Potters)

 

Publicaties in o.m. bloemlezingen en tijdschriften

Hieronder een kleine greep uit de vele publicaties van Albert Megens.

1987 Ziezo hè hè de eerste regel staat er (lesboek). LOKV – Utrecht met o.m. Jan Boerstoel, Willem Wilmink en Drs. P.
1991 “Een kerstmis vol verhalen”. Kerstverhalen met o.a. Ted van Lieshout, Simone Schell en Bart Moeyaert. Van Goor Amsterdam 1991
1992 Kort en Klein. Brakman in citaten. Amsterdam 3 juni 1992, De Revisor 1992/3
1995 Hand in hand in hand, gedichten over generaties. Bloemlezing samengesteld door Ernst van Altena, Tielt (B)
1997 Niet om je in verlegenheid te brengen (bloemlezing op CD). Opwenteling, Eindhoven.
1999 Familie duurt een mensenleven lang (bloemlezing). Samenstelling Menno Wigman, Amsterdam, Bert Bakker.
2001 “Brakman, Kafka en de kunst van het tekenen” (essay) in Nieuwsbrief Brakmankring 30 juli 2001
2005 Gedicht “Vossenjong” in: “Die felle….” (Gedichten over vossen) (bloemlezing), Maastricht, 2005.
2008 Brief (van Willem Brakman) in: “De afwezige aanwezige” (brieven van Brakman), Heilo, 2008.
2011 Liedteksten voor de cd “Willemijn”. Gecomponeerd en gezongen door Berrie Kolmans, Tilburg april 2011.
2011 “Veertien gedichten in de openbare ruimte”. Samen met Victor Vroomkoning en Jasper Mikkers. Een uitgave van Hoenderbossche Verzen, mei 2011.
2011 Foto met bijschrift in: “Voltreffer”. Essays van Willem Brakman. Enschede, 2011.
2011 Fragment uit: “Hoe leeg is alles en hoe schoon” in “Lerend leven”. Door: Ruud Vreeman. Schoorl, 2011.
2014 Gedicht: “Alleen het zwijgen overleeft”. Brabant Cultureel. Tijdschrift voor Kunst, Cultuur en Literatuur. 63e jaargang, oktober 2014.

 

Prijzen

Met zijn poëzie heeft Albert Megens een aantal prijzen gewonnen.

1997 Opwenteling Poëzieprijs, derde prijs publiek, Eindhoven
1997 Plantage Poëzieprijs, Amsterdam
1999 “Wijzer aan de IJzer”, derde prijs, Nieuwpoort (B)
2001 Zuiders Literair (sonnettenwedstrijd), publieksprijs, Breda

 

Publiciteit

De (landelijke) media toont ook belangstelling voor het werk van Albert Megens. Hier volgt een selectie van publiciteit in de dagbladen.

1992 “Waar woon je, opa?”; Ingrid Brouwer in Het Parool 1 april 1992, recensie: Kletsnat op de stoep.
1993 “Van varkens veel verstand”; Bas van Putten in Het Parool 2 januari 1993
1997 “Een Kaatsheuvelaar aan de IJzer”; Jace van der Ven in Brabants Dagblad 16 oktober 1997, over: Soldaat aan de IJzer.
2002 “Honger sterker dan heiligheid” (varkensproject) in De Volkskrant 15 maart 2002, over: Varkens in Binnenstebuitenland.
2002 “Het Schavot”; Bert Wagendorp in De Volkskrant 19 oktober 2002, over: Buigen voor een jonkheer.
2003 “Ruimte X”; Peter Winnen in NRC Handelsblad 11 november 2003, over: wielergedichten.
2011 “Een peloton van gebroken harten”; Ben Ackermans in Brabants Dagblad 4 juni 2011, over: Requiem voor een wielrenner.
2011 “De verbeelding van het vee”; Arthur van den Boogaard in Het Parool juli 2011, recensie over: Requiem voor een wielrenner.
2011 Bijdrage in “VOLTREFFER” (essays van Willem Brakman) AFdH Enschede 2011. Samen met o.m. Steven en Paulien Brakman, Ary Langbroek, Wim Noordhoek, Jan Mulder en Helga Ruebsamen.
Op www.dewielersite.net onder: Fietsvarianten. Uit: “Buigen voor een jonkheer”, Lied voor Carlo Tonon, Rei van de rennersvrouwen, Uit: “Requiem voor een wielrenner”, Michel (Zanoli),Steve (Vermaut)
Ook het grote wielergedicht over Jan Pijnenburg: Ode aan de pijn.
2013 In “Brabant Cultureel” dec. 2013, “Schoonwaaien in verwondering” artikel over het boek “Mag ik nog wat wind van achteren” van JACE van de Ven.
2013 In “Brabants Dagblad” 3 augustus 2013, “Hoe taal bindt en scheidt” door Alex van Lanen n.a.v. gesprek met Walter van den Broeck en Albert Megens.
Teksten en foto’s op de website gewijd aan Willem Brakman www.wbrakman.nl

 

Literaire optredens

Albert Megens leest voor uit eigen werk. Hier staat een klein aantal optredens vermeld.

1987 ’s Hertogenbosch, Literair Café, 1 september 1987 (met Kees Stip)
1988 Roosendaal, Theater De Kring (radio-opname), 29 november 1988 (uitzending op Vara-radio 22 december 1988)
1992 ’s Hertogenbosch, Literair Café Azijnfabriek, 18 oktober 1992 (met Joke van Leeuwen)
1995 Brussel (B), Walpurgisnacht op BRT3, 30 april 1995
1997 Eindhoven, Muziektheater Frits Philips, 17 januari 1997
1997 Amsterdam, Plantage Poëziefestival en prijsuitreiking, 25 oktober 1997
1997 Amsterdam, Paradiso (NOS-journaal, beurs van kleine uitgevers), 14 december 1997
2002 Amsterdam, De Avonden VPRO-radio (Wim Noordhoek) Wielergedichten, 18 juli 2002
2012 Voorlezen uit “Requiem van een wielrenner” samen met filmische bijdragen uit “Andere Tijden Sport” van en door Dirk Jan Roeleven op 21 nov. 2012 in Palazzo Grave
2014 Tilburg, Poezie in de New Vorst, 23 januari t/m 5 februari 2014. Samen met o.m. Jasper Mikkers, Victor Vroomkoning en Esther Porcelein
2014 Tilburg, Op 12 september 2014, Bij tentoonstelling “De Grote Oorlog” de manifestatie “Beyond Borders” in Polygonale Loods Spoorzone Tilburg. Voorlezen uit “Soldaat aan de IJzer”. Samen met Johan Tahon, Jan Vanriet, Vincent Dams, Marcel Dingemanse, Jan Doms en Geert Koevoets.
2014 25 oktober 2014, Wielermuseum Roeselare (B) bij presentatie “De 100 mooiste wielergedichten uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur”
2015 25 mei 2015, Kasteel Stapelen Boxtel “Poëzie uit Boxtel” met Tymen Trolsky en Victor Vroomkoning
2015 22 juni 2015 Wielercafé Nieuwkuijk Voordracht uit “Requiem….” samen met Lars Boom, Piet Kuijs en Egon van Kessel

 

Schrijver en dichter