Welkom

Op deze website staat Albert Megens centraal. Hij was docent Nederlands en is schrijver van jeugd- en kinderboeken, maar bovenal is hij dichter. Enkele van zijn gedichten staan op deze website. Megens heeft diverse publicaties op zijn naam staan. Sinds enige tijd is hij correspondent voor het Brabants Dagblad. Hij portretteert met name mensen met een bijzonder verhaal of een opmerkelijke levensloop. Megens was secretaris van de inmiddels opgeheven Brakmankring.

NIEUW: “Gemengd boeket”, november 2016

GEMENGD BOEKET verschijnt in Eigen Beheer en wel in 150 exemplaren, mede dankzij de medewerking van Vanderlande te Veghel.

verhalen, verhandelingen, gedachten en gedichten voor een belangrijk deel geplukt in Boxtel en in Kaatsheuvel

“De verhalen verklaren grotendeels de (deels eerder gepubliceerde) gedichten. Beide laten de veelkleurigheid van dit land zien en van de mensen die er wonen, ook van wie er ooit was en er altijd zal blijven.”

Voor reacties of meer informatie kunt u het contactformulier gebruiken.

verhalen-en-gedichten-v10

Als zij het poortje in de dam hoort dichtslaan

De nieuwste bundel van Albert Megens, genaamd “Als zij het poortje in de dam hoort dichtslaan”, wordt zeer positief ontvangen.

Dit werk is ontstaan ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers uit de gemeente Loon op Zand. Aangevuld met gedichten, gedachten, overpeinzingen en ontboezemingen.

poortje

“Titel van een 80-bladzijden boekwerk waarin schrijver/dichter Albert Megens uit Kaatsheuvel ondermeer jeugdherinneringen ophaalt spreekt over hoe ouders en andere naasten omgaan met de dood van kinderen, filosofeert hij over geloven en niet-geloven en herdenkt hij de Eerste Wereldoorlog. Voortdurend illustreert hij zijn overpeinzingen en ontboezemingen met zijn favoriete gedichten in zijn nieuwe boek, uitgebracht augustus.”

Zo begint Henny van den Broek in de Duinkoerier van 10 september 2014 een beschouwing over Megens’ nieuwste werk.

25 oktober 2014: Roeselare, Wielermuseum

25 oktober 2014: Roeselare, Wielermuseum

Zaterdag 25 oktober poëzie voorlezen in het Wielermuseum van Roeselare. En wel bij gelegenheid van de presentatie van het boekwerk: “De honderd mooiste wielergedichten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur” (Brussel, Les Iles. oktober 2014) waarin twee van Megens’ wielergedichten zijn opgenomen.

de 100 mooiste wielergedichten uit de Vlaamse en Nederlandse literatuur

 

De wielerdichters 2014:

Wielerdichters2014

12 september 2014: Tilburg, Spoorzone

12 september 2014, Tilburg, Spoorzone

Bij tentoonstelling “De Grote Oorlog” de manifestatie “Beyond Borders” in Polygonale Loods Spoorzone Tilburg:

Voorlezen uit “Soldaat aan de IJzer”

Samen met Johan Tahon, Jan Vanriet, Vincent Dams, Marcel Dingemanse, Jan Doms en Geert Koevoets.

21 november 2012

21 november 2012 in Palazzo Grave.

Voorlezen uit “Requiem van een wielrenner” samen met filmische bijdragen uit “Andere Tijden Sport” van en door Dirk Jan Roeleven op 21 november 2012 in Palazzo Grave.

De pers over “REQUIEM VOOR EEN WIELRENNER”

Ingediend door webmaster op Zon, 06/11/2011 – 10:37.

Brabants Dagblad d.d. 4 juni 2011 Een peloton van gebroken harten door: Ben Ackermans “Jonge coureurs, wier hart het plotseling begaf. De Kaatsheuvelse dichter Albert Megens bewijst ze eer in de bundel “Requiem voor een wielrenner.”

De T, stadsmagazine Tilburg juni 2011 “De dichter snijdt in zijn Requiem, niet alleen in de gedichten zelf, maar ook in de tussenzangen, voor- en slotzang, op even subtiele als rake wijze een maatschappelijke problematiek aan die tot op de dag van vandaag in niets aan actualiteit en geldigheid heeft ingeboet.”

Wielerrevue juli 2011 “Aangrijpende poëzie”

Lees verder

Requiem voor een wielrenner

Ingediend door webmaster op Zat, 21/05/2011 – 10:24.

3 JUNI 2011 PRESENTATIE

Op 3 juni a.s. wordt in RUIMTE-X Requiem voor een wielrenner gepresenteerd, de nieuwste dichtbundel van schrijver/dichter Albert Megens (Boxtel 1939). Megens brengt hierin een ode aan jonggestorven wielrenners uit België en Nederland. De aangrijpende gedichten, 57 in totaal, strekken zich uit over de periode vanaf 1970 en hebben uitsluitend betrekking op jonge hartdoden als gevolg van (mentale en fysieke) overbelasting door de wielersport. De proloog is van ex-wielrenner, publicist en columnist (o.a. NRC) Peter Winnen. De bundel is van illustraties (linosneden) voorzien door beeldend kunstenaar Ivo van Leeuwen.

Albert Megens heeft jarenlang intensief onderzoek gedaan naar het onderwerp. Via archief- en veldwerk, het uitpluizen van kranten- en overlijdensberichten en het bezoeken van kerkhoven en nabestaanden van de overledenen, heeft hij zich langzaam maar zeker een beeld gevormd van de situatie, achtergronden en (doods)omstandigheden van de jonggestorvenen.

Lees verder

Schrijver en dichter