Categoriearchief: bericht

Column in Brabant Cultureel

JACE van de Ven schreef een treffende column over Albert Megens in Brabant Cultureel. Aanleiding diens aanstaande tachtigste verjaardag ter gelegenheid waarvan een nieuwe dichtbundel in de maak is: Tachtig bij tachtig.

De bundel zal later dit jaar uitgegeven worden. Voorintekening is mogelijk door een bericht te sturen via het contactformulier.

Klik hieronder op het logo om de column te lezen.

 

MAARTJE ode aan een bijzonder meisje

In december 2018 is het boekje ‘MAARTJE ode aan een bijzonder meisje’ in eigen beheer verschenen mede dankzij de medewerking van Vanderlande Veghel.
Eindredactie en opmaak: René Potters

Op de dag waarop de ode werd gepubliceerd overleed plotseling op 68 jarige leeftijd Rini Soeterboek, de vader van Maartje.

Tekst achterzijde omslag:
De kwaliteit van een mensenleven wordt niet bepaald door de lengte ervan, veeleer door de intensiteit waarmee een mens heeft geleefd. Wie maar kort leeft, kan een diepe, blijvende indruk nalaten, de loop van de geschiedenis van medemensen blijvend bepalen. Wie jong sterft, leeft vaak lang in gedachten, in levende herinneringen van wie achter blijven.

LocHal Tilburg

Onlangs is de Bibliotheek Midden Brabant verhuisd naar de Spoorzone in Tilburg. In de voormalige LocHal is een locatie van wereldallure gevonden.

Van enkele lokale schrijvers en dichters zijn pakkende of inspirerende spreuken te lezen. Zoals deze van Albert Megens:

“De doden worden niet weggemoffeld”

“In vroegere tijden waar doorgaans ouderen naar terugverlangen en vol heimwee over spreken, werd de dood van kinderen meestal op afstand gehouden en bleef rouwbeklag beperkt tot achter de voordeur en de gesloten luiken. Geen stille tochten. Geen ­uiterlijk rouwbetoon.”

Albert Megens schreef een opiniestuk in het Brabants Dagblad met als tragische aanleiding het spoorwegongeluk in Oss.

Poëzieroute geopend Boxtel

In november 2017 is in Boxtel een vernieuwde poëzieroute geopend met gedichten van de aldaar geboren dichters Jasper Mikkers, Victor Vroomkoning en Albert Megens. Van de laatst genoemde staan twee gedichten als “literaire bakens” in zijn geboortestraat. Aan het begin “Laat mij maar” en aan het eind “De Esschebaan te Boxtel”.

NIEUW: “Gemengd boeket”, november 2016

GEMENGD BOEKET verschijnt in Eigen Beheer en wel in 150 exemplaren, mede dankzij de medewerking van Vanderlande te Veghel.

verhalen, verhandelingen, gedachten en gedichten voor een belangrijk deel geplukt in Boxtel en in Kaatsheuvel

“De verhalen verklaren grotendeels de (deels eerder gepubliceerde) gedichten. Beide laten de veelkleurigheid van dit land zien en van de mensen die er wonen, ook van wie er ooit was en er altijd zal blijven.”

Voor reacties of meer informatie kunt u het contactformulier gebruiken.

verhalen-en-gedichten-v10

Als zij het poortje in de dam hoort dichtslaan

De nieuwste bundel van Albert Megens, genaamd “Als zij het poortje in de dam hoort dichtslaan”, wordt zeer positief ontvangen.

Dit werk is ontstaan ter nagedachtenis van oorlogsslachtoffers uit de gemeente Loon op Zand. Aangevuld met gedichten, gedachten, overpeinzingen en ontboezemingen.

poortje

“Titel van een 80-bladzijden boekwerk waarin schrijver/dichter Albert Megens uit Kaatsheuvel ondermeer jeugdherinneringen ophaalt spreekt over hoe ouders en andere naasten omgaan met de dood van kinderen, filosofeert hij over geloven en niet-geloven en herdenkt hij de Eerste Wereldoorlog. Voortdurend illustreert hij zijn overpeinzingen en ontboezemingen met zijn favoriete gedichten in zijn nieuwe boek, uitgebracht augustus.”

Zo begint Henny van den Broek in de Duinkoerier van 10 september 2014 een beschouwing over Megens’ nieuwste werk.

De pers over “REQUIEM VOOR EEN WIELRENNER”

Ingediend door webmaster op Zon, 06/11/2011 – 10:37.

Brabants Dagblad d.d. 4 juni 2011 Een peloton van gebroken harten door: Ben Ackermans “Jonge coureurs, wier hart het plotseling begaf. De Kaatsheuvelse dichter Albert Megens bewijst ze eer in de bundel “Requiem voor een wielrenner.”

De T, stadsmagazine Tilburg juni 2011 “De dichter snijdt in zijn Requiem, niet alleen in de gedichten zelf, maar ook in de tussenzangen, voor- en slotzang, op even subtiele als rake wijze een maatschappelijke problematiek aan die tot op de dag van vandaag in niets aan actualiteit en geldigheid heeft ingeboet.”

Wielerrevue juli 2011 “Aangrijpende poëzie”

Lees verder

Requiem voor een wielrenner

Ingediend door webmaster op Zat, 21/05/2011 – 10:24.

3 JUNI 2011 PRESENTATIE

Op 3 juni a.s. wordt in RUIMTE-X Requiem voor een wielrenner gepresenteerd, de nieuwste dichtbundel van schrijver/dichter Albert Megens (Boxtel 1939). Megens brengt hierin een ode aan jonggestorven wielrenners uit België en Nederland. De aangrijpende gedichten, 57 in totaal, strekken zich uit over de periode vanaf 1970 en hebben uitsluitend betrekking op jonge hartdoden als gevolg van (mentale en fysieke) overbelasting door de wielersport. De proloog is van ex-wielrenner, publicist en columnist (o.a. NRC) Peter Winnen. De bundel is van illustraties (linosneden) voorzien door beeldend kunstenaar Ivo van Leeuwen.

Albert Megens heeft jarenlang intensief onderzoek gedaan naar het onderwerp. Via archief- en veldwerk, het uitpluizen van kranten- en overlijdensberichten en het bezoeken van kerkhoven en nabestaanden van de overledenen, heeft hij zich langzaam maar zeker een beeld gevormd van de situatie, achtergronden en (doods)omstandigheden van de jonggestorvenen.

Lees verder

De CD “Willemijn” is klaar!

Ingediend door webmaster op Ma, 31/01/2011 – 19:56.

De cd “Willemijn” van Berrie Kolmans met liedteksten en gedichten van Albert Megens wordt in Kaatsheuvel gepresenteerd op vrijdag 11 februari 2011 om 20.30 uur in De Gildenbond (Mgr. Volkerstraat) en in Tilburg op zondag 13 februari om 16.00 uur in RUIMTE X Telexstraat.

willemijn

Bezoekers van deze concerten krijgen voor 10 Euro een toegangsbewijs, de CD! en een consumptie.

Reserveren op: kolmans@home.nl of 06-21516787
De cd is te bestellen door 10 euro over te maken op: 16.26.15.574 t.n.v. L.T.M. Kolmans ovv Willemijn met uw adresgegevens. De cd wordt dan toegestuurd.

Themanummer “Sport” (juli-augustus 2010) van Brabant Cultureel

Ingediend door webmaster op Din, 29/06/2010 – 18:12.

In het themanummer “Sport” (juli-augustus 2010) van Brabant Cultureel staat een voorpublicatie van een vijftal gedichten uit “Requiem voor een wielrenner” (gedichten als eerbetoon aan jonge hartdoden uit de wielersport der lage landen). Volgend voorjaar verschijnt bij teleXpress de bundel met lino’s van Ivo van Leeuwen.

Dichter bij de piano

Ingediend door webmaster op Zat, 09/01/2010 – 10:03.

Berrie Kolmans en Albert Megens laten overal in den lande van zich horen, maar een gezamenlijk openbaar optreden is er in Kaatsheuvel nog niet van gekomen. Dat gaat nu veranderen. De dirigent, zanger, muzikant en componist Kolmans en de dichter- schrijver Megens hebben elkaar gevonden in een bijzondere combinatie die een eeuwenoude traditie in stand houdt. Poëzie en muziek, de beide armen waarmee de troubadour de wereld probeert te omvatten en zo leefbaar te houden.

Beide artiesten verhullen hun Brabantse wortels niet en ook niet hun sterke verbondenheid met Kaatsheuvel. Tegelijkertijd bezingen zij de universele thema’s van het leven: Liefde, dood, hoop, verlangen: bovenal de schoonheid ervan.

Lees verder